Weekend-ul ăsta credeam că toată lumea e la Electric Castle, însă vineri seara m-am văzut cu mulți cunoscuți la 21 de Nocturne, primul eveniment de acest gen din vara lui 2016. Dacă nu știți despre ce este vorba, pe scurt, A.R.C.E.N (Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate) a gândit o serie de evenimente dedicate poeziei contemporane, filmelor de artă, dezbaterilor și muzicii experimentale pe acoperișul Magheru One, de unde Bucureștiul se vede cam așa:

Bucuresti 21 de nocturneAm o mare slăbiciune pentru petrecerile pe acoperișurile clădirilor înalte; de fiecare dată când ajung la una mă simt ca-n La grande bellezza.

Cam așa a fost și cu seara de vineri. Pe la ora 21:30, când am ajuns la eveniment, terasa Magheru One era deja plină de oameni, într-un colț se serveau limonadă și vin, într-un alt colț erau cărți de poezie contemporană, aduse la vânzare de librăria Open Art (inclusiv Gravitație), pe fundal se auzeau Robin and the Backstabbers, Metronomy sau Kings of Convenience și decorul unde avea să se citească toată seara poezia lui Matei Vișniec era pregătit: 21 nocturne arcen

Deși nu mă declar un mare fan al poeziei lui Matei Vișniec, atmosfera creată de cei de la A.R.C.E.N., muzica din pauze, vântul care bătea și flutura panglicele decorului realizat de Iulian Văcărean (felicitări, Iulian, a arătat minunat!), pufurile pe care stăteai tolănit și te uitai la stele – toate astea m-au făcut să-mi placă tare mult seara pe acoperiș.

21 nocturne bucuresti bucuresti poezie

Unul câte unul, invitații au citit din poeziile lui Matei Vișniec, au repetat versuri, mai stâlcind câte-un cuvânt, s-a râs, s-a vorbit despre viața autorului.

poezie bucuresti magheru one    21 nocturne bucuresti poezie

poezie bucurestiMă bucur să văd că se întâmplă un astfel de eveniment dedicat poeziei în București. Poate nu vă plac în mod special strofele recitate acolo, dar rămâneți cu atmofera, rămâneți cu nume și recomandări din discuțiile literare avute de invitați sau participanți sau puteți pleca cu un volum de poezie acasă.

Dacă vreți să veniți la următorul/următoarele ediții 21 Nocturne, mai este timp. Seria de nocturne de anul acesta se va desfășura în perioada 15 iulie – 16 septembrie (2 nocturne/lună), începând cu orele 21:00, pe terasa blocului Magheru One. Următoarea, din 22 iulie, îi include pe Paul Vinicius și Ion Mureșan, iar în august și septembrie vor urma Teodor Dună, Cosmin Perța, T. O. Bobe, Merlich Saia, Svetlana Cârstean, Doina Ioanid, Alina Purcaru, Mircea Cărtărescu și Traian T. Coșovei.
Luați în calcul că accesul, gratuit de altfel, se face pe baza unei liste de înscrieri, anunțată din timp pe pagina evenimentului – locurile se ocupă foarte repede.

Așadar, ne vedem vineri, 22 iulie, pe acoperișul ca-n “La grande bellezza”, unde ascultăm poezie și bem un pahar de vin? 🙂

Foto: Miruna Mihai, Raisa Beicu.