unnamed (2)

Într-o zi de ianuarie am citit cartea Deviații de stereo, de Ioana Cristina Casapu. Cum am terminat volumul, i-am dat un email autoarei cu câteva impresii și niște contextualizări personale, iar ea mi-a răspuns. La scurt timp după acest schimb de mesaje, ne-am și întâlnit fizic la petrecerea de lansare a revistei Celsius. De aici încolo, am tot ținut legătura și așa am ajuns să fiu pusă la curent de Ioana asupra venirii lui Derya Ozyuvali în București.

***

Derya, adică FoodieBackpacker, este un personaj incredibil de interesant, pe care nu pot decât să mă bucur c-am avut ocazia să-l cunosc. Născut în Istanbul, event manager și owner al unui club și al unei agenții de turism, în 2014 Derya s-a decis să facă o schimbare radicală și să combine cele două mari pasiuni ale lui: călătoritul și gătitul. Pe scurt, în mai puțin de 3 ani de zile, a bifat 34 de țări, 60 de orașe și a organizat peste 160 de cine pentru mai mult de 1,400 de oameni.

full size-8467

FoodieBackpacker face infinite conexiuni, învață tradiții și obiceiuri, împărtășește poveștile găsite comunității lui, care are în jur de 43K followers din 41 de țări. Un soi de Turnul Babel culinaro-cultural. Mai simplu zis, merge în casele localnicilor și le pregătește cina invitaților acestora. Ioana a fost una dintre gazde cu ceva timp în urmă și de atunci, Derya a mai venit de patru ori în București. Aflat acum pentru a cincea oară aici, l-am scos la o cină într-un loc care-mi place mult: Kane World Food Studio. Kane, noul restaurant al lui Răzvan Crișan & David Maguet are în meniu rețete de peste tot în lume. Așadar, FoodieBackpacker bucureștean.

Am mâncat, am povestit despre Pamuk, Istanbul, lumi apropiate sau îndepărtate, am râs și am pus întrebări în câte limbi am știut eu.

kane

Eat Well, Travel Often

interviu cu FoodieBackpacker

Cum e viața ta? 

Viața mea e minunată! Chiar cred că asta e cea mai tare perioadă a vieții mele și crede-mă că am niște perioade la activ.

Eat Well, Travel Often este motto-ul tău. Ce părere ai despre Eat Often, Travel Well?

Nuuuuu, asta e fix împotriva curentului meu. Eat often mă duce cu gândul la a mânca orice, oricând, la a te îngrășa, iar travel well sună fancy, sofisticat – stat în resorturi pompoase etc. Nu, eu nu mai fac lucrurile astea acum. Nu e ceea ce-mi place mie și nu așa îmi arhivez poveștile și îmi adun prietenii în prezent.

Ce-mi zici despre anul 2014?

2014 mi-a schimbat viața și m-a scos din orice plictiseală. Prima mea idee a fost să-mi deschid un restaurant într-o altă țară, cu un meniu simplu, care avea să se schimbe zilnic. Apoi mi-am zis c-ar fi chiar mai tare să gătesc în jurul lumii.

Ocolul Pământului culinar?

Exact!

foodie

Ai avut vreodată o iubită care să gătească mai bine decât tine? 

Nu!

Ești faimos pentru cinele pe care le pregătești. Dar micul-dejun? Faci vreodată și meniul dimineții?

Bineînțeles. Micul-dejun e big deal în Istanbul, în special cel de duminică, când se reunesc familiile. Însă, dacă gătesc uneori cine elaborate doar pentru mine, nu-mi pregătesc niciodată meniul dimineții ca la carte dacă nu am companie. Poate tocmai pentru că asociez ritualul cu familiile, cu cei dragi.

Obișnuiești să ții jurnal când călătorești?

Nu, dar cam tot ce experimentez este indexat pe pagina mea de Facebook. N-am șters în viața mea vreo poză sau postare, deci îmi consider Facebook-ul un fel de jurnal al călătoriilor mele.

Ai vreun obiect pe care îl iei cu tine peste tot?

Am avut un cuțit – cuțitul meu, însă mi-a cauzat diverse probleme prin aeroporturi și a trebuit să renunț la obiceiul de a-l lua avea cu mine oriunde.

Aaaa, ba da. Mai e ceva: am mereu condimente cu mine.

Cine a fost mentorul tău culinar?

Mama.

Cum alegi țările în care mergi?

Fac research-uri ale regiunilor vizate. Urmăresc apoi niște statistici pentru a-mi da seama din ce țări provin prietenii meu de pe pagina FBP. Văd care e lista cu țări care predomină și am deja niște piste de plecare.

Destul de matematic, deci. Și după ce alegi locul, cum promovezi practic cinele? 

Totul se întâmplă în social media: Facebook și Instagram.

Care a fost prima ta destinație?

Prima cină a fost în Moscova.

3 feluri de mâncare pe care ar trebui să le încerc în Istanbul? 

Real doner, real kebab, midye dolma (stuffed mussels) și kokorec.. ah, ai zis doar 3!

3 băuturi preferate din Istanbul?

Rakı, Ayran și sucurile proaspete de fructe, pe care le găsești peste tot prin oraș.

3 bloggeri de food pe care îi urmărești? 

Thatfoodcray, Fahri Gediz, Berlin food stories, Our food stories.

derya cook

Istanbul e renumit pentru arhitectura lui otomană, bizantină, clădirile lui reflectă varietatea oamenilor și imperiilor care au trecut prin oraș de-a lungul timpului. Putem spune că situația este similară în ceea ce privește mâncarea? Avem arhitecturi culinare care reflectă oameni de tot soiul?

Oh, da, inteligent întrebat. Istanbul chiar are arhitectura asta în gastronomie, o varietate incredibilă de regiuni ale lumii! În mod cert asta rezultă și din numeroasele societăți care au locuit și locuiesc în Istanbul, cum ar fi armenii, evreii și mulți alții. Istanbul e un fel de centru culinar, cum ar veni.

Ți-am spus că am o mare pasiune pentru literatura lui Orhan Pamuk. Ultima lui carte tradusă la noi, O ciudățenie a minții mele (A Strangeness in My Mind), este o enciclopedie a Istanbulului. Un iureș al comerțului de iaurt, orezului, mazăre șiiiiii al renumitei bragă. Ție îți place braga? Este posibil să te îmbeți de la bragă? – cam asta deduceai din carte.

Sincer, nu sunt cel mai mare fan. Îmi pare rău să te dezamăgesc, dar eu nu am auzit pe nimeni vreodată să se îmbete de la bragă 🙂

Oh, trăiesc prea mult în literatură haha. Dar este braga o obsesia națională sau un simbol al Turciei sau și senzația asta e doar a literaturii lui Pamuk?

Nu aș ști să-ți spun cum a fost în trecut, dar acum chiar nu resimt/regăsesc obsesia asta. Hai în Istanbul și o să vezi despre ce vorbesc!

Ce părere ai despre Jamie Oliver? Este prea mainstream?

Îl iubesc pe Jamie, ador modul în care gătește. Însă, din momentul în care l-am văzut intrând pe o scenă pe un motor, cântând la tobe și alergând apoi până la bucătărie, întorcându-se la tobe pentru alte câteva minute… În momentul ăla am început să-mi pun la îndoială sentimentele pentru el.

E ca în iubire. Dacă nu te mai concentrezi pe subiect, dezamăgești.

Haaaaaaaaaa, îți plac ție metaforele astea!

Ai fost deja de 5 ori în București. Mai vii?

Clar mai vin, cu mare drag. Sunt mare fan al orașului. Dacă vrei să mă inviți să-ți gătesc de ziua ta zi-mi. Sau dacă ai prieteni care vor o cină altfel, știi unde mă găsești! Altfel, noi doi ne vedem și mâine seară la cină, da?

***

Și ne-am văzut și a doua seară la cină, la o cină în Alt Shift, eveniment organizat împreună cu partenerul FoodieBackpacker, băutura tradițional turcească: Yeni Raki. 

IMG_0123

Aceeași Ioana ne-a adus împreună pe noi, cei de mai jos – prieteni apropiați. Am mâncat, am ascultat, am întrebat lucruri despre univers, ne-am amintit diverse vieți și am comentat despre actualitățile Bucureștiului, actualități ceva mai așezate în comparație cu actualitățile Istanbului. Derya a fost o gazdă minunată și abia aștept să se întoarcă la noi, să-l revăd. Până atunci, îmi imaginez cum ar fi să bifez la un moment dat 34 de țări, 60 de orașe. Cum ar fi să scriu și să citesc din 34 de țări, 60 de orașe?

Ai zice că Derya este un bucătar talentat și faimos, însă e cu mult mai mult de-atât. O suna clișeic, dar o zic: Derya te face să vrei mai mult de la tine. Te face să vrei să devii cu 34 de țări și 60 de orașe mai curios și mai inteligent.

See you soon, awesome guy!

IMG_0012

IMG_0019

IMG_0028

IMG_0098

IMG_0114

Foto:

Irina GacheSebastian Marcel Oros (Kane), instagram.com/foodiebackpacker