“I can’t tell you how long this journey has been.”

Paul Beatty, câștigător The Man Booker Prize 2016.

man-booker-prize

The Man Booker Prize for Fiction, cunoscuă și sub numele de Booker-McConnell Prize sau Booker Prize reprezintă una dintre cele mai importante competiții literare, premiu ce se oferă anual pentru cea mai bună operă scrisă în limba engleză de către un autor anglofon, respectiv din țările membre ale Commonwealth-ului și Republica Irlanda.

Azi-noapte am stat pe pagina de Facebook Man Booker Prize și am dat refresh în jurul orei 00:00 (ora României) să aflu marele câștigător. Pe pagina dedicată, gala a fost transmisă în direct.

Nominalizările finale (shortlist) au fost:

  • The Sellout, Paul Beatty
  • Hot Milk, Deborah Levy

  • His Bloody Project, Graeme Macrae Burnet

  • Eileen, Ottessa Moshfegh

  • All That Man Is, David Szalay

  • Do Not Say We Have Nothing, Madeleine Thien

nominalizari-man-booker-prize

Dintre toate titlurile de mai sus, marele câștigător a fost The Sellout, scrisă de Paul Beatty și, astfel,  Paul Beatty a devenit primul scriitor american care a câștigat marele premiu pentru o satiră amară despre relaţiile rasiale din Statele Unite.

Romanul ”The Sellout” este despre afro-americanul Bonbon, care încearcă să pună oraşul său natal din California înapoi pe hartă de pe care fusese şters prin reintroducerea sclaviei şi a segregării rasiale în liceul din localitate.

Cele 289 de pagini remomorează evenimentele care l-au condus pe Bonbon la o audiere la Curtea Supremă.

man-booker

Juriul Man Booker Prize din acest an a fost prezidat de Amanda Foreman.  În 2015, Man Booker Prize a fost câștigat de scriitorul jamaican Marlon James pentru romanul ” A Brief History of Seven Killings”.

Scriitorul care câştigă Man Booker Prize este recompensat cu un cec de 50.000 de lire sterline (56.178 euro), în timp ce toţi cei şase finalişti primesc 2.500 de lire sterline (2.808 euro).

Foto: Facebook The Man Booker Prize