_mg_4026
 
Universul bucureștean a sărbătorit un eveniment cultural important: s-a lansat  editura Black Button Books. Într-o lume în care nu mai știm cum să ne plângem de cât de puțin se citește, de cât de puțină carte se cumpără, de cât de rău o duce cultura, trei fete au curajul să înființeze o editură de la A la Z. Am aflat de proiectul lor cu câteva luni în urmă și am fost sceptică: “Editură nouă? Hai să fim serioși! O s-o lase baltă pe parcurs.” Ei, bine, n-au lăsat-o baltă, ci au dus proiectul până la capăt și bine au făcut.

Nu le cunosc mai deloc personal pe Elena Marcu, Anca Dumitrescu și Ana Bulgar, dar mi se pare incredibil că au adus pe piața noastră o editură fresh, cu autori buni și cu o comunitate (deja) de oameni atât de faini!

14225411_1583566755271617_1761477971241958296_n

Faptul că Black Button Books a început în forță și cu dreptu’ e confirmat și de faptul că Brain Pickings, chiar Brainn Pickings, au zis următoarele pe Facebook:

This is such a lovely project: Black Button Books is the first woman-owned publishing house in Romania, devoted to bringing important, progressive, life-changing books to local readers – including works by Chimamanda Ngozi Adichie, Junot Díaz, and Caroline Paul. Brava, ladies!

Junot Diaz, Aleksander Heman, Chimamanda Ngozi Adichie, Caroline Paul, Jonah Sachs, Joby Warrick, John Freeman sunt numele cu care și-a început activitatea Black Button Books. Nu-i rău deloc.

black

Lansarea a avut loc duminica trecută la Amzei Market Maker – nu știam de acel spațiu, cam friguros și rece pentru inima mea, dar atmosfera evenimentului și oamenii de acolo au compensat. Fetele au gândit lansarea fix după The Power of Storytelling, așa că o parte dintre speakerii veniți de peste mări și țări au fost împrumutați și publicați la BBB. Este cazul lui John Freeman (coordonatorul antologiilor Granta până în 2013), care a lansat în română Freeman’s: despre Familie – cele mai amuzante, sfâşietoare şi exploratoare poveşti despre viaţa de familie, scrise de voci mari sau voci noi ale literaturii mondiale.

john freeeman

Alături de americanul John Freeman au fost și Caroline Paul, Wendy MacNaughton și Marius Chivu.

_mg_4140

La evenimentul de lansare, oamenii:

  • au cumpărat cărți:

black button books

  • au citit cărți:

_mg_4087

  • au mirosit cărți:

_mg_4217

  • au băut vin:

_mg_4252

  • au băut vin:

_mg_4079

  • și bere:

_mg_4076

  •   s-au jucat:

_mg_4102

  • au mâncat:

_mg_4112

  • s-au îmbrățișat:

_mg_4353

  • au făcut sport:

_mg_4329

  • au semnat cărțile abia tipărite:

_mg_4358

  •  au râs mult:

_mg_4295

Cu alte cuvinte, a fost minunat.

Să le căutați site-ul, să le căutați cărțile, să le citiți autorii, să le dați feedback, să le dați o șansă. Fetele astea trei chiar sunt de apreciat pentru curaj și pentru tot ce le-a ieșit până acum. Eu am încredere că o să dezvolte editura asta nasture cu nasture! 🙂

Mult succes, Black Button Books!

Să ai cititori fericiți,

Raisa.

_mg_4224

Foto: Cătălin Georgescu.